Diputació subvencionarà filtres de carboni en els municipis de La Ribera afectats per la contaminació de l’aigua


El diputat socialista, Emili Gregori, incideix que els pesticides que contaminen l’aigua poden retenir-se amb aquests filtres “però els municipis, sobre tots els de menor grandària, tenen greus problemes econòmics per a portar a terme les inversions necessàries per a la seua instal•lació”
El PSPV-PSOE ha aconseguit el compromís de la Diputació de València per a obrir una línia de crèdit amb la qual subvencionar la instal•lació de filtres de carboni actiu per a eliminar els pesticides que, en aquests moments, contaminen la xarxa pública de proveïment d’aiguapotable en els municipis de la comarca de La Ribera. D’aquesta forma, el president de laDiputació, Alfonso Rus, s’ha compromès aquest matí a mantenir una reunió amb els alcaldes i portaveus dels municipis afectats per a estudiar les seues necessitats concretes ipoder determinar així la quantia necessària per a la concreció d’aquesta línia de crèdit.
De fet, i malgrat el vot en contra del PP a la moció presentada pel grup socialista en la Diputació, el PSPV sí ha obtingut el compromís de portar a terme aquesta reunió per a aprovar la línia de crèdit en el pròxim ple i engegar-la com més prompte millor. Així, el diputat socialista, Emili Gregori, ha incidit que al problema de contaminació amb nitrats que pateixenels municipis de la Ribera i que encara no s’ha solucionat per part de la Confederació Hidrogràfica, se suma ara la contaminació amb pesticides per sobre dels nivells permesos,el que ha dut a la prohibició del consum humà d’aigua de la xarxa pública en aquestes poblacions, ja que és nociva per a la salut de les persones.
Gregori ha incidit que dites pesticides poden retenir-se, tal com apunten els informes tècnicsque ha aportat, amb la instal•lació de filtres de carboni actiu en els pous de captació d’aigua. No obstant això, “els municipis, sobretot els de menor grandària, tenen greus problemes econòmics que els impedeixen portar a terme les inversions necessàries per a la seua instal•lació”. Per aquest motiu, ha sol•licitat el compromís de la Diputació per a obrir aquestes línies de subvenció que faciliten la solució del problema als municipis afectats.

Reobertura de la comissió d’investigació de l’accident de metro

Per la seua banda, la diputada socialista Conquilla Andrés, ha defensat una moció en la qual ha instat a la Diputació a sumar-se a la petició dels socialistes valencians per a la reobertura d’una comissió d’investigació sobre l’accident de metre que va tenir lloc a València el passat3 de juliol de 2006 “després de la recollida de nous elements, dades i informes dels quals disposem en aquest moment, i amb la intenció que, d’una vegada per sempre, es pugainvestigar i conèixer què va ocórrer realment”. De la mateixa manera, ha apuntat que lapròpia Associació de Víctimes del Metre ha enviat una carta a tots els grups polítics de la Diputació demanant que donen suport aquesta moció i enumerant els diversos motius queara existeixen per a l’obertura d’una “comissió d’investigació amb garanties, sense vetos, sense presses, sense lligaments i amb perits independents”.

De la mateixa manera, tant el grup socialista en la Diputació com l’associació de Víctimes del Metre sol•liciten que s’investigue sobre l’informe encarregat a *HMSanchis “que va servir pera adoctrinar a alts funcionaris i membres del Consell”, així com el qual va presentar Ferrocarrils de la Generalitat “assegurant que no existien descarrilaments anteriors, quan s’ha pogut comprovar que va haver tres”, entre altres qüestions de les quals en aquestmoment es té coneixement.

Així, i davant els arguments del PP per a rebutjar aquesta petició, Andrés ha remarcat que“estem parlant d’una qüestió d’humanitat i responsabilitat, perquè el que els familiars demanen és saber la veritat del que va ocórrer, alguna cosa que cap grup polític té dret a impedir-los”. AL mateix temps, ha recordat que la comissió d’investigació que es va portar a terme en Els *Corts “va ser la més breu de la història del parlamentarisme valencià, ja que va acabar en cinc dies”, al mateix temps que també ha subratllat que “es va vetar la participació de 19 persones proposades pel pSPV, entre unes altres”. Finalment, ha demanat al PP “queno intente derivar aquesta qüestió a un tema polític, sinó personal, centrat en el sofriment d’aqueixes famílies” i ha subratllat que “no estem parlant d’una qüestió judicial, però ja que s’han mostrat favorables a lliurar tota la documentació al fiscal haurien de fer el mateix enseu parlamentària”.

València, 21 de maig de 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s